לעיתים אולי נדמה לנו שבזמן שתחומים אחרים עלו על גל החדשנות, תחום הנדל”ן קצת מדשדש לו, ושיטות עבודה ישנות הן שעדיין שולטת בתחום. אך למעשה הזירה הנדלניסטית הולכת ומתפתחת יותר ויותר לכיוונים חדשים ומאפשרת כניסה של טכנולוגיות מהפכניות אשר מייעלות את השיטה, מאפשרות הקמה של מבנים בזמן קצר יותר, באיכות גבוהה ובעלויות נמוכות. ארבעת הטרנדים שלפניכם יכתיבו מחדש לא רק את הדרך שבה בונים בנייני מגורים אלא גם הדרך שבה הם משרתים טוב יותר את הדיירים של המחר.
ניהול פרויקטים באמצעות רחפן
הקמת מבנה מגורים היא פרויקט מורכב אשר דורש התערבות של אין-ספור בעלי מקצוע ומחייב דיוק וחשיבה לטווח הרחוק, כל אלו מסתכמים להרבה מאוד שעות עבודה ולא מעט כסף.
אך בשנים האחרונות תחום הנדל”ן גייס לשורותיו כמה וכמה טכנולוגיות אשר מייעלות לאין שיעור את ניהול הפרויקט משלבי התכנון ועד לגמר – החל מטכנולוגיית ראייה ממוחשבת שמגייסת רחפנים למדידות תוואי שטח לקראת בנייה ובחינת חריגות מהתוואי במהלך הבנייה, טכנולוגיות מבוססות דאטה ומכונת למידה (machine learning) המאפשרות קבלת החלטות באתר הבנייה ועד למערכות מדידה מיוחדות לבחינת רמת הגימור של עבודות טיח וריצוף.
הדפסת בטון בטכנולוגיית 3D
כולנו נדהמנו השנה לשמוע על הלב החי שהודפס במדפסת תלת ממד, ואם אפשר להדפיס לב, אז מדוע לא בניין? כבר לפני חמש שנים חברה סינית השתמשה בטכנולוגיות הדפסת בטון ופרסמה כי הדפיסה 10 בתים, כל בית בשטח של 200 מטרים רבועים בפחות מיממה, ואילו בתחילת השנה נחנך בסין הגשר המודפס הראשון בעולם, הקמת הגשר נעשתה ב-450 שעות בלבד.
טכניקת הדפסת הבטון, המאפשרת הקמת מבנה בזמן קצר מאוד, הולכת וצוברת תאוצה ובשנה האחרונה החלה לעבור מתחום המחקר לשטח. לאחרונה הקימה ארה”ב בסיס צבאי שלם שהודפס ישירות על הקרקע, ובהולנד מוקם בימים אלו קומפלקס מגורים שלם הכולל חמישה בתים מודפסים.
אפס אנרגיה לעתיד ירוק
הטרנד האחרון בתחום הבנייה הירוקה הוא ‘בניין מאופס אנרגיה’. הכוונה היא לבניין שמנצל את תנאי הסביבה ומייצר בעצמו את כל האנרגיה בה הוא משתמש ובכך מבזבז אפס אנרגיה. בניה מאופסת אנרגיה מתחילה בתכנון המבנה, המיקום שלו ביחס לתנאי השטח, פתחי האור והחללים הפנימיים כך שיוכל לקיים תנאי אקלים מקסימליים בתוך המבנה.
אך כדי להגיע למאזן אפס המבנה צריך לייצר לעצמו את האנרגיה והוא עושה זאת באמצעות מקורות אנרגיה מתחדשים כמו פאנלים סולאריים. בישראל התחום עוד נמצא בחיתוליו, עד כה העיר המובילה היא חדרה שהקימה גן ילדים ראשון מאופס אנרגיה ואף בית משפט, ואילו בארה”ב נבנו כבר כ-5,000 בתי מגורים בשיטה זו וקליפורניה הכריזה כי עד 2020 יבנו עוד 100,000 יחידות דיור מאופסות אנרגיה.
ה-Uber של תחום הנדל”ן
יכול להיות שהמושג ‘מגורים משותפים’ מחזיר אתכם לימים שלכם כסטודנטים בעיר הגדולה, אבל למעשה מדובר בחשיבה חדשנית בתחום המגורים המבוססת על רעיון הכלכלה השיתופית. כלכלה שיתופית משמעותה ניצול משאבים והעודף שלהם בצורה יעילה יותר על ידי שיתוף. כפי ש-uber מאפשר לנהגים לנצל את רכבם ולהסוות אותו לשירות הסעות, או כפי ש-we-work מנצלים את שטח הנדל”ן בצורה מיטבית כדי לספק לכמה שיותר חברות מתחם עבודה, כך מגורים משותפים, או ‘co-living’, מייצרים תחום מגורים אשר מצד אחד מספק אזור מחיה פרטי ביחידת דיור ומצד שני שטחים משותפים כמו חללי אירוח, חדרי אוכל רחבי ידיים, חדר כביסה או חצר משותפת. co-living לא רק מאפשר ניצול טוב יותר של המשאבים, בתקופה בה כולנו מסתגרים ומתכנסים אל תוך המסכים, co-living מציע דרך חדשה לקיים חיי קהילה משגשגים.